sobota 28. února 2009

  • Vepřové rizoto s houbami

  • Ingredience:

  • 400 g vepřové maso, rozkrájené na kostičky (nejlépe krkovička)
  • 100g rýže (jeden sáček předvařené rýže)
  • 1 cibule střední velikosti (cca 100 g)
  • 1/2 skleničky (160ml) směsi hub v kořeněném sladkokyselém nálevu
  • olivový olej (pokud možno ne panenský)
  • 1 rozsekané rajče
  • polévkovou lžíci rajského protlaku (nebo kečupu)
  • nějaké koření na maso
  • sůl (pokud ji neobsahuje to koření)
  • pepř
  • majoránka
  • 1/4 l (1,5 odměrky) vody, nebo mléka nebo jejich směsi

Doba přípravy: 60 minut

Pro 2 až 3 osoby, podle stupně žravosti

Postup:

  1. Zapneme hrnec bez poklice tlačítkem START/CANCEL (spustí se automaticky program RICE COOKING, není třeba nic nastavovat tlačítkem MENU), nalijeme do něj přiměřené množství oleje a vsypeme na drobno rozsekanou cibuli. Osmažíme ji do stavu, kdy začíná zlátnout a
  2. přidáme maso, obalené v koření a za mírného míchání orestujeme (asi 6 minut).
  3. Vypneme ohřev tlačítkem START/CANCEL, přilijeme vodu (mléko), přidáme houby, rajče, rajský protlak (kečup), pepř, majoránku, případně sůl, ze sáčku vsypeme rýži a vše dobře promícháme.
  4. Nasadíme poklici, tlačítkem MENU nastavíme program CHICKEN, DUCK, MEAT a spustíme vaření tlačítkem START/CANCEL.
    Pozor!
    Asi tak po pěti minutách začne pravděpodobně hrnec pípat s intervalem jedné sekundy. To znamená, že se na dně usadila rýže, dno se přehřívá a hrozí připálení pokrmu. V tom případě vypneme ohřev tlačítkem START/CANCEL, vypustíme páru, sejmeme poklici, důkladně promícháme obsah a zopakujeme tento bod 4 od začátku. Pak už proběhne vaření až do konce.
  1. Až hrnec pípne (cca po 22 minutách varu), je hotovo. Vypneme hrnec tlačítkem START/CANCEL a necháme chladnout.
  2. Sejmeme poklici, přidáme rozdrcený česnek, důkladně promícháme. A můžeme servírovat.



  • Hovězí guláš

  • Ingredience:

  • 500 g hovězí maso, rozkrájené na kostičky (nejlépe kližka)
  • 1 kávová lžička drceného kmínu
  • 2 cibule střední velikosti (cca 200 g)
  • 130 g vepřového sádla
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
  • malá kávová lžička soli
  • pepř dle chuti
  • pálivá mletá paprika dle chuti
  • majoránka (kávová lžička)
  • hladká mouka (cca 40 g)
  • česnek (asi půl palice)
  • 1 kostka bojónu (nejlépe Gulášová šťáva od Maggi)

Doba přípravy: 70 minut

Pro 4 osoby

Postup:

  1. Zapneme hrnec bez poklice tlačítkem START/CANCEL (spustí se automaticky program RICE COOKING, není třeba nic nastavovat tlačítkem MENU), dáme do něj sádlo a na drobno rozsekanou cibuli s kmínem. Osmažíme ji do stavu, kdy začíná zlátnout a
  2. přidáme maso, obalené ve sladké paprice a za mírného míchání orestujeme (asi 4 minuty).
  3. Vypneme ohřev tlačítkem START/CANCEL, přidáme zbytek papriky, rajský protlak, pepř, majoránku, sůl, kostku bujónu, doplníme vodu do 1 litru (po první rysku v hrnci, označenou 1/5) a vše dobře promícháme.
  4. Nasadíme poklici, tlačítkem MENU nastavíme program TENDON, BEAN a spustíme vaření tlačítkem START/CANCEL.
  5. Až hrnec pípne (cca po 1/2 hodině varu), je hotovo. Vypneme hrnec tlačítkem START/CANCEL a po chvíli chladnutí vypustíme páru.
  6. Sejmeme poklici, zahustíme guláš moukou, rozmíchanou v troše vody, přidáme rozdrcený česnek, ochutíme pálivou paprikou a vše důkladně promícháme. Bez poklice zapneme ohřev tlačítkem START/CANCEL, necháme přejít varem a hrnec tlačítkem START/CANCEL vypneme.
  7. A můžeme servírovat. Ovšem, lépe je se servírováním počkat až do druhého dne, kdy bude guláš teprve jak se patří "zralý".